Garden extension to original house
  • new garden room
  • external view
  • close up of zinc cladding on garden room extension
  • looking into living area of garden room
  • internal view of garden room
  • garden view
  • new kitchen
  • view from kitchen
  • looking into garden room
  • view of house with the extension
Bavelaw Road,Balerno (completed 2012)

This project is a new garden room and office extension to a new-build detached house originally constructed in the 1990s.

The extension has a simple rectangular form with large sliding glass screens opening onto the to the garden and terrace, and electrically-operated skylights on the roof to bring sunlight into the spaces below. Two large openings in the rear wall of the main house connect the kitchen and dining room to the extension and garden beyond. The works also included opening up and re-fitting the existing kitchen and the installation of underfloor-heating and white-oiled oak flooring throughout the extension and existing areas, to provide continuity and flow between the interconnected spaces. The extension is clad in hand-formed pre-weathered zinc to contrast with the materials of the existing house and give a tectonic quality.

11 Dick Place, Edinburgh, EH9 2JS, tel 0131 668 3030, mob 07791 449779mail(at)alexanderphilip(dot)com